Gyakori kérdések

Külföldön tartózkodsz? Itthon számolunk Veled!

Ha külföldön élsz, tanulsz, dolgozol, de hazahúz a szíved, és fontos számodra a magyarság, az idei népszámláláson Rád is számítunk. Fontos, hogy a népszámláláson felmutassuk, hogy mi, romániai magyarok egy számbelileg is erős közösség vagyunk. Erre azonban csak úgy van lehetőségünk, ha mindannyian kitöltjük a kérdőívet és vállaljuk etnikai, anyanyelvi és vallási hovatartozásunkat.

Biztos, hogy részt vehetek a romániai népszámlálásban?

Igen! Minden külföldön tartózkodó romániai állampolgár részt vehet a népszámlálásban, ha:

  • van romániai személyi száma (CNP-je), ÉS
  • tartózkodott itthon 2020. december 1. és 2021. november 30. között.
Hogyan vehetek részt a népszámlálásban?

Ha éppen külföldön vagy, és nem vettél részt a népszámlálás első, online önkitöltéses szakaszában, kérd meg az otthon élő családtagjaid, hogy ne feledkezzenek el rólad, te is a háztartás tagja vagy, és a számlálóbiztosnak diktálják be az adataidat.

Milyen kérdések vonatkoznak a külföldön tartózkodókra?

Attól függ, mennyi ideje élsz külföldön:

a. Az „időszakosan távollévő személyek” azok, akik csak ideiglenesen tartózkodnak külföldön, és így beleszámítanak az ország lakosságába.

  • Ha kevesebb mint 12 hónapja tartózkodsz folyamatosan külföldön, mindenképpen „időszakosan távollévőnek” kell hogy jelöljenek! Ha 2020. december 1. után telepedtél ki, és már nincs meg a lakhelyed, akkor a személyidben szereplő, utolsó bejegyzett hivatalos lakcímeden regisztráljanak.
  • Ha kétlaki életet élsz, például külföldön tanulsz, vagy idénymunkásként dolgozol, és a népszámlálás időpontjában éppen nem tartózkodsz itthon, mindenképpen érdemes „időszakosan távollévőként” részt venned a népszámláláson. Ugyanis a tervek szerint azokkal a személyekkel fogják utólag kipótolni az adatbázist, akik 2020. december 1. és 2021. november 30. között Romániában éltek, dolgoztak, tanultak vagy munkát kerestek, adót fizetettek, egészségügyi biztosításuk volt, nyugdíjat, szociális vagy mezőgazdasági támogatást kaptak.

b. A „huzamosabb ideig távollévő személyek” azok, akik életvitelszerűen élnek külföldön. Az otthon elő családtagjaid ebben az esetben bediktálhatnak a háztartás tagjai közé. Ha ebbe a kategóriába tartozol, azonban te nem fogsz beleszámítani az ország lakosságába.

Elakadtál?