Gyakori kérdések

Ki lehet magyar?

A népszámláláson az magyar, aki magyarnak vallja magát. Attól, mert Romániában élsz és román állampolgár vagy, vagy román nyelven válaszolsz a kérdőívre: a népszámláláson bátran vállald magyar identitásod!

Akkor is vallhatod magad magyarnak, ha a felmenőid nem (mind) magyarok, ha csak részben ismered a magyar nyelvet, ha nem magyar egyházba kereszteltek, ha nem jártál magyar óvodába, iskolába. Ha így érzel, kérünk, valld magad magyarnak a népszámláláson. Ezzel úgy tudsz segíteni kisebbségi közösségünknek, hogy a többségtől nem veszel el semmit, és gazdagítod Románia, Erdély sokszínűségét.

Székely vagy magyar?

A népszámláláskor a kérdőívben a magyar és a székely két külön etnikumként fog megjelenni. Csupán egy módszertani lábjegyzet jelenti a „garanciát”, hogy a későbbiekben a székelyeket a magyarok alcsoportjaként fogják összesíteni. Székelyként akkor tehetjük a legtöbbet önmagunkért és a közösségünkért, ha magyarnak valljuk magunkat. Csak ezzel tudjuk elejét venni annak, hogy a jövőben valamikor mesterséges módon megosszanak bennünket, két külön nemzetiségi kategóriába számolva a magyarokat és a székelyeket, hogy így kisebbnek tűnjünk, mint amekkorák valójában vagyunk. Biztosabb a magyar.

Elakadtál?