Gyakori kérdések

Mire figyeljek, amikor jön a számlálóbiztos?
 • Fogadd bizalommal a számlálóbiztost. Ha nem felel meg a számlálóbiztos által javasolt első időpont, mindenképp egyeztess vele egy újat, amikor biztosan tudod fogadni!
 • Mindenkire vonatkozóan töltsétek ki a kérdőívet, akik a háztartásban éltek 2021. december 1-jén: gyerekekre, felnőttekre, idősekre és azokra is, akik ideiglenesen külföldön tartózkodnak!
 • Győződj meg arról, hogy mindenkinek helyesen lett beírva az etnikuma, az anyanyelve és a felekezeti hovatartozása!
Milyen adatokat készítsek elő, hogy gördülékenyen menjen a válaszadás?

Annak érdekében, hogy gördülékenyen tudj válaszolni a számlálóbiztosnak, készítsd elő a saját és háztartástagjaid következő adatait:

 • minden családtag személyi száma (CNP-je), beleértve a kiskorúakét is;
 • épület építésének éve;
 • szobák összterülete négyzetméterben megadva;
 • ha van: napkollektor felülete, illetve napelem vagy házi szélerőmű teljesítménye kW-ban;
 • ha van felsőfokú végzettséged: milyen évben, milyen intézményben, milyen szakot végeztél.
Melyek a magyarokat érintő legfontosabb kérdések?

Négy fontos kérdés van:

 • az állampolgárság (cetățenie) – itt a románt kell megadni, ha van román állampolgárságod;
 • az etnikum (etnie) – itt a magyart add meg;
 • az anyanyelv;
 • a vallási, felekezeti hovatartozás.

Figyelem: Romániában a kisebbségi jogaink, a települések felirata, a magyar nyelvű ügyintézés az etnikumhoz és nem az anyanyelvhez kötődnek. A magyar nemzetiségűek száma alapján részesülnek oktatási és kulturális intézményeink is az állami támogatásokból. Ezért ne csak az anyanyelvnél, hanem az etnikumnál is válaszd a magyart!

Milyen nyelven válaszolhatok?

Ez attól függ, hogy a számlálóbiztos milyen nyelven beszél. Ha nem tud magyarul, akkor románul fogja feltenni a kérdéseket, de a 20?letti magyar aránnyal rendelkező településeken lesz magyar nyelvű, nyomtatott mintakérdőív.

Fontos, hogy a válaszadás nyelve teljesen független a kérdőívben megadott anyanyelvi és etnikai választól. Attól, mert román nyelven válaszolsz a kérdőívre, az etnikumnál és az anyanyelvnél bátran vállald magyar identitásod!

Mennyi időbe telik a kérdőív megválaszolása?

Egy gyakorlott számlálóbiztos negyedóra alatt lekérdezi a háztartásfőre és a lakásra vonatkozó kérdéseket. Minden további családtag kérdőívére plusz öt percet számolhatsz.

Válaszolhatok-e a kérdőívre a családtagjaim nevében is?

Ha egyes családtagok éppen nincsenek otthon, amikor jön a számlálóbiztos (éppen dolgoznak, el vannak utazva, időszakosan más településen vagy külföldön tartózkodnak), ebben az esetben a jelen levő háztartástag köteles válaszolni az ő nevükben, akárcsak a 14 év alatti gyerekek esetében. Figyelem: az etnikumra, az anyanyelvre és a felekezeti hovatartozásra is lehet és kell válaszolni minden személy esetében, a kérdőív minden kérdése kötelező! Erre figyelmeztessük a számlálóbiztost is, ha azt állítaná, hogy a kiskorúak vagy az éppen távol levő családtagok esetében ezekre a kérdésekre más háztartástag nem válaszolhat. Amennyiben a számlálóbiztos ennek ellenére nem lenne hajlandó felvenni a nem jelen lévő háztartástag nemzetiségét, szakítsa meg a kérdezést, és hívja fel a népszámlálás.ro-t a 0758 098 580-es telefonszámon.

Ki válaszolhatja meg a gyerekek kérdőívét?

A kiskorú gyermekek kérdőívét a szülő vagy törvényes képviselője, vagy esetleg más, a háztartásban élő személy (pl. a nagymama) válaszolhatja meg. Ügyelni kell, hogy a gyermekekre vonatkozóan is legyenek kitöltve a nemzetiségre, anyanyelvre és a felekezetre vonatkozó adatok. A még nem beszélő csecsemőnek is van anyanyelve (amilyen nyelven beszélnek hozzá), a még nem megkeresztelt kisgyermeknek is lehet felekezete.

Mit tegyek, ha még nem keresett fel a számlálóbiztos?

Amennyiben a számlálóbiztos nem jelenik meg nálad a megbeszélt időpontban, ezt mielőbb jelezned kell az illetékes hivatalnál. Akkor is érdemes előre jelentkezned, ha tudod, hogy családostól hosszabb időre el fogsz utazni.

Kérdésem van. Hol kérhetek segítséget?

Reggel 9 és este 20 óra között hívd a 0758 098 580-es számon a magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálatot. Ne habozz, kollégáink várják a jelentkezésed, várják, hogy segíthessenek!

Elakadtál?