Kitöltési útmutató

FONTOS!
1. A személyi kérdőív kitöltése közben a „Complete Interview” gombot semmiképpen NE nyomjuk meg amíg ki nem töltöttük az etnikumot, anyanyelvet és felekezetet! Ha úgy tűnik elakadtunk, az ENTER gomb megnyomásával vagy a kitöltött mezőn kívülre kattintva érvényesítsük a válaszunkat, és így megnyílnak a következő kérdések.
2. Minden személyre külön e-mailt kap. Mindegyiket nyissa meg, és a linkre kattintva töltse ki a kérdőíveket!
3. A kérdőív nyelvét a jobb felső sarokban választhatja ki. A magyar nyelv az utolsó. Ha ez nem jelenik meg, a CTRL- billentyűkombinációval kicsinyítse le a képernyőt, így tudja kiválasztani a magyart.

Bevezető

A regisztrációs űrlap csak román nyelven érhető el. A kérdőívek már magyarul is kitölthetők lesznek. A regisztrációs űrlap sikeres kitöltéséhez szükség lesz a saját és háztartástagjai személyi számára.

1. A háztartásfő/referenciaszemély adatai

Ide az Ön személyi számát kell megadnia, és az azt e-mail címet (kétszer), ahova a kérdőívet kéri.

2.1. A szokásos tartózkodási hely egyéni háztartásban található-e?

Szinte mindig az „igen” (Da) választ szükséges bejelölni! Nem egyéni háztartásban csak az lakik, aki például egy kolostorban, egy laktanyában vagy egy öregotthonban él.

2.2. A szokásos tartózkodási hely megadása és a lakcímen lévő háztartások számának bevezetése

Ide első lépésként annak a lakásnak a címét kell bevezetnie, ahol Ön ténylegesen lakik, és amelyre vonatkozóan kitölti majd a népszámlálási kérdőívet. Itt most nem számít, hogy Önnek ez a hivatalos címe vagy sem.
Második lépésként, a kérdés alján azt kell megadnia, hogy ebben a lakásban hány háztartás él. (Jellemzően egy. Csak akkor él egy lakásban két háztartás, ha a lakók között több önállóan gazdálkodó és étkező csoport különül el. Ez ritka, például akkor lehet ilyen, ha három generáció él együtt, és a nagyszülők külön kasszán vannak.)

3. A háztartás tagjai

Itt adja meg a háztartás összes többi jelen lévő és időszakosan távol lévő tagjának a személyi számát (CNP). Ha az adott háztartástag kérdőívét más e-mail címre kéri, ezt is itt adhatja meg. Ezt azonban nem javasoljuk, szerencsésebb, ha elfogadja a rendszer ajánlatát, és a többi személyhez is a saját háztartásfőként megadott e-mail címét használja.
Abban a ritka esetben, ha a háztartásban CNP-vel nem rendelkező külföldi állampolgár él, lennebb ki kell tölteni az illető születési dátumát és a nemét tartalmazó mezőket; emellé a rendszer egy 13 számjegyű ideiglenes kódot generál, ezzel tudja majd azonosítani az illető személyi kérdőívét.

4. Nem lakott lakások

Ezt a részt csak akkor kell kitöltenie, ha Önnek vagy a háztartása valamelyik tagjának van a tulajdonában olyan lakás, amelyben senki NEM lakik. (Albérlő sem lakik benne.) Ha ezt kitölti, kap majd egy e-mail-t az erre az üres lakásra vonatkozó kérdőívvel.

Beküldés

Az összes szükséges információ megadása után nyomja meg a „Nem vagyok robot” gombot, majd az „Űrlap elküldése” gombot. Ekkor egy „Felicitări!” kezdetű felugró ablak értesíti a sikeres regisztrációról. Ezt követően várjon egy kicsit, igyon egy kávét, gyűjtse össze a lelki erejét, majd nézze meg az e-mail fiókját. A rpl2021@insse.ro címről egy, de jellemzően több e-mailt is kap majd. Minden egyes e-mailben lesz egy kékkel jelölt link, amire rákattintva jut el a kérdőívekhez. NAGYON FONTOS, hogy minden egyes e-mailben más-más kérdőívre vezető linket talál majd. Nem elég egyet kitölteni, hanem annyi kérdőívet kell kitöltsön, ahány e-mailt kapott!

Elakadtál?